Siyah Lale // Alexandre Dumas - Deneme Blogu

Breaking

Öylesine

About

test banner

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Cuma, Mart 07, 2014

Siyah Lale // Alexandre Dumas

Antik Batı Klasiklerinden olan ve uzun zamandır kitaplığımda bulunan ve bir ara göz attığım kitabı adam akıllı okumak bu günlere nasip oldu. Elimde okumadığım baÅŸka bir kitabım olsaydı eminim ki daha baÅŸlamamıştım, eminim çok ÅŸeyde kaybetmiÅŸtim. Kitabı bu kadar ertelememin nedeni arka kapak yazısı. Arka kapak yazısını okudukça aslında kısa bir özet okuduÄŸunuzu anlıyorsunuz. Evet, tam olarak sonunu bildiÄŸiniz bir romana baÅŸlıyorsunuz.

Eğer kitabı raflarda gördüyseniz, sonunu bildiğim bir kitabı neden okuyayım yanılgısına kesinlikle düşmemelisiniz. Her şeyden önce okuyucunun gururunu da okşayan oldukça etkileyici ve akıcı bir dili var. 33 bölümden oluşuyor ve her bölüm kendi içinde harikulade. Okurken bir çiçek bu kadar da kutsallaştırılır mı canım duygusu oluşsa da, edebiyatla bir çiçeğin nasıl bir ülkeyle özdeşleştirilebileceğin en güzel örneği bu roman.

Bu kadar ön bilgiden sonra birazda romandan bahsedelim. 1672 yıllarından yani 17. yüzyıl Hollandasında geçiyor ve acı bir olayla baÅŸlıyor. Bu yıllarda 7 eyaletin birleÅŸmesiyle Hollanda kurulur. Halklar her dönem kendi içlerinden inandıkları güçlü liderler çıkarır ve yeni kurulan Hollanda için o dönemin önemli ÅŸahsiyetleri siyasete atılan Cornelius De Witte ve kardeÅŸi John De Witte dir. Ancak her dönem halk kendi içinden üstün nitelikli liderlerini çıkarsa da bazen ÅŸeytan da kötü niyetli insanlara altın tepside fırsatlar sunmaktadır ve tarihi de hep kazananlar yazmaktadır. Her iki kardeÅŸ de kazananlar tarafından hain olarak ilan edilirler ve tutuldukları hapishaneden baÅŸgardiyanın güzel kızı Rosa' nın da yardımıyla kaçmak isterken halk tarafından linç edilirler. 

Acı linç olayından önce Cornelius De Witte yardımcısı aracılığıyla Vaftiz oÄŸlu* Carnelius Van Baerle' ye bir not gönderir. Carnelius Van Baerle ise zengin bir doktordur ve zamanının çoÄŸunu bahçesinde lale yetiÅŸtirerek geçirmektedir. Zamanla yetiÅŸtirdiÄŸi lalelerin ünü dört bir yana dağılır ve ülkenin her yanından laleleri görmeye turist gelmeye baÅŸlar. Bu durum lale yetiÅŸtiricisi kıskanç komÅŸusu Isaac Boxel'i rahatsız eder. Ãœstelik Haarlem Çiçekçilik cemiyeti de Siyah Lale yetiÅŸtirene yüklü miktarda ödülün verileceÄŸi bir yarışma düzenlemiÅŸtir. Kıskanç komÅŸu Isaac linç edilen hain Cornelius De Witte'nin, Cornelius Van Baerle'ye gizli bir not gönderdiÄŸi ihbarında bulunarak ÅŸikayet eder ve idama mahkum ettirir. 

Geriye kalan bölümlerde ise güzel Rosa'nın bulunduÄŸu hapse gönderilen Cornelius ile Rosa arasındaki aÅŸkı, siyah lalenin Rosa'nında yardımıyla hapishanede gizlice yetiÅŸtirilme heyecanı, kıskanç komÅŸu Isaac'ın laleyi çalması, Rosa'nın ödülü kazanması, prensin Cornelius'u affetmesi,  Rosa ve Cornelius un evlenmeleri etkileyici bir dille anlatılıyor.  

Kitabın son cümlesi... Bazen bir insan 'Çok mutluyum.' diyemeyecek kadar çok acı çekmiş olabilir.

* Vaftiz baba hristiyanlıkla ilgili bir terimmiş efendim. Yani birinin vaftiz babasıysanız özetle onun manevi gelişiminden sorumlu oluyorsunuz. Tanrıyı ve İsa'yı ona öğretmekle görevlisiniz.

3 yorum:

Emrah Özdemir dedi ki...

Hocam bende de öyle bir kitap vardı :D Haladır okuyamadım. Ama bu kitap güzelmiş. .Teşekkür ettim.

Adsız dedi ki...

Çok teşekkürler böyle uzun güzel ve açıklayıcı bir özet bulmak güzel özelliklede vaftiz babanın tanımı çok işime yaradı tekrar teşekkürler.

Abdullah ÖZER dedi ki...

Kitap hem okumaya değer hem etkileyici... Okumak güzeldir hocam...

Yorum Gönder

Post Top Ad

Responsive Ads Here